HÍVJON MOST! +36 (30) 945-4662
ADOMÁNYOZZ MOST!

Ausztrália egyik leidősebb magyarját köszöntöttük a Gold Coaston!

Boldog Születésnapot Laura néni! Nem mindennapi esemény részesei voltunk  a Southport Spiritus Abri Idősek otthonában. Buzetzky Laura nénit köszöntöttük 1OO éves születésnapján a népes családja és barátjai körében. Még most is végtelenűl nagy jóság,   szeretett tükröződik bájos tekintetéből, nyugodtan letagadhatna húsz évet. Izlésesen berendezett szobájában a sok unoka fotói mellett fedeztük fel többek között az Erzsébet királynőtől, Tony Abbott Prime Miniszterünktől kapott születésnapi gratulációkat. Egy közeli ismerőse így jellemezte: „olyan volt Laura néni, mint egy tölgyfa, szilárd és megingathatatlan” pedig nem kímélték a sors csapásai.

Lauranéni  (szül:Sefcsits Irén) 1914. június 2-án született Szabadkán, jómódú kereskedő családban. Általános és felsőbb iskoláit szülővárosában végezte, ahol kozmetikától gyermekápolásig szinte minden női szakmába alapképzést kapott. Mint diák tevékenyen részt vett a cserkészmozgalomban, ahol férjével Buzetzky Ferenccel is megismerkedett, majd 1932-ben kötöttek  házasságot. Három gyermekük született: Ferenc (1933) Rudolf (1935) és Panni (1943). Férje a második világháború befejezése előtt 1944. október 14-én  a szerb partizánok tisztogató vérengzésének áldozata lett.

A Titó kormány a család vagyonát, házát elkobozta, mint kórházi ápolónő kapott csak munkát. Gyermekeit nehéz körűlmények között nevelte. Az állandó zaklatás, megfélemlités elől, 1958-ban Dalmáciába kényszerült költözni családjával. Fiai többszöri sikeretelen próbálkozás után kiszöktek Svájcba, végűl  1962-ben  a Vöröskereszt segítségével sok megpróbáltatás után  gyermekeivel együtt Ausztráliába sikerűlt letelepedniük. Életemnek ez volt egyik legboldogabb pillanata, mikor Ausztrália földjére léptünk  – emlékezett visssza. Nem éppen fiatalon, de nagy ambicióval kezdte életét új környezetében.

Először ápólónőként a South Brisbane-i Mathers Public Hospital szülészeti osztályán, mint ápolónő. Pár boldog év után következett élete második nagy csapása. Legidősebb fia: Ferenc Mt. Isában 1965-ben vizibaleset áldozata lett. A tragédia nagyon megviselte, kénytelen volt munkáját is feladni. A Gold Coasra költözve a gyermekei és barátai bátorítására kozmetikai szalont nyított, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. A Gold Coast-i Magyar Egyesület egyik alapítótagja, majd a Gold Coast Nyugdíjas Klub tagja volt. Önzetlenűl segítője, támogatója volt az újonnan érkezett magyaroknak.

Sajnos egyedűl maradt, Panni lánya családjával Hollandiába költözött.   Igy őmaga 9O éves korától gondozásra szorúlt. Több, mint 36 unokát és dédunokát mondhat magáénak, akik rendszeresen látogatják és e ritka alkalomból  a G.C. Nyugdíjas Klub barátai tisztelői is  köszöntötték Laura nénit. B.T.

Administrator

Házat-Hazát Alapítvány adminisztrátora

Összes bejegyzése

Válasz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..