HÍVJON MOST! +36 (30) 945-4662
ADOMÁNYOZZ MOST!

Lőrincz Kálmán

Alapítvány vezető - Közgazdász

A Házat Hazát Alapítvány igazgatója, Lőrincz Kálmán közgazdász vagyok.

1992-ben létrehozott alapítványunk küldetése, hogy rászoruló fiatal magyar családoknak építsünk gyermekváró otthonokat, azoknak, akik saját erőből soha nem tudnának otthont építeni, teremteni maguknak.

Az otthonokat közösségi, kalákamunka felhasználásával és az önkormányzatok építési-telkek felajánlásával, a kettő együttes segítségével építjük. Éppen ezért az általunk épített otthonok 20-30 %-al olcsóbbak a mindenkori építési bekerülési árnál. A profi munkákat természetesen igazi profi szakemberek végzik, szerződéssel.

Az otthonok fiatal tulajdonosainak a rendelkezésükre álló önerőn felül még hiányzó építési költséget az alapítvány által összegyűjtött forrásból megelőlegezzük, amit 20 év alatt kamatmentesen kell visszafizetniük az Alapítványnak, A fiatal saját erejének számít az állam által biztosított CSOK – támogatás, vállalati támogatás összege is és természetesen a felajánlott kalákamunkájuk.

Eddig 44 otthont építettünk az ország több településén: Bátaszék, Martonvásár, Abda, Gödöllő, Cegléd, Adony, Kistarcsa és Verőce.  50 gyermek született ezekhez a családokhoz és már 10 unoka is, mert a fiatalok a családjukra és a munkájukra tudtak koncentrálni a több éven át elhúzódó építkezések helyett.

Az építkezésekhez szükséges pénzügyi fedezetet  a Házat Hazát Alapítvány gyűjtötte össze vállalatoktól, hazai és külföldi adakozóktól, az államtól, egyházaktól és az önkormányzatoktól. Nagyon sok amerikai önkéntes is jött dolgozni velünk, akik még pénzt is hoztak az építkezéshez – közben megismerve a magyar kultúrát -, ugyanis Amerikában e segítő kalákamunkát az állam úgy ösztönzi, hogy a résztvevők által bárhol végzett kalákamunkával járó összes költséget leírhatják az adójukból.

A legismertebb amerikai önkéntesek – akik Magyarországon is jártak – az egykori USA elnök, Jimmy Carter és felesége Rosalynn volt, akiket még 1991-ben én hívtam meg Miamiban,  – ahol figyelemfelkeltő céllal 25 ház épült egy hét alatt -, hogy jöjjenek Magyarországra és építsünk közösen 10 otthont szorgalommal és összefogással, mert itt nálunk is fel kell hívni a figyelmet otthonteremtés fontosságára. 1996-ban – a Carter házaspár részvételével – velünk együtt épült 10 ház egy hét alatt Magyarországon. Az Ő és több száz amerikai közösségi munkás sok embernek mutatott példát, hogy hogyan lehet rászoruló fiatal családoknak segítséget nyújtani az otthonteremtésben.

“Itthon legyél Otthon” – szól alapítványunk megújított programja, hogy minél több fiatal maradjon itthon, vagy térjen haza külföldi munkavállalását követően.

Jelenleg 35 telek áll az Alapítványunk rendelkezésére az ország több pontján. Azért ennyi, mert csak a forrásaink függvényében terjeszkedhetünk. Az önkormányzatok tárt karokkal várják a jelentkezőket, mert számukra is fontos a településen a fiatal lakosság arányának növelése.

Töretlen lendülettel folyik az adományok gyűjtése, pályázatok benyújtása, hogy minél előbb kezdődhessenek a meglévő építési telkeinken az építkezések.

Akartok segíteni? Köszönjük!

Az adományozók nevét megörökítjük a jövőnek!

       Nézzétek meg a weboldalunkat: www.lorinczkalman.hu    www.hazathazat.hu

                Számlaszámunk: MagNet Bank 16200106-11547985

   Látunk Benneteket az építkezéseinken? Gyertek kalákázzunk együtt!  Segíteni jó!

                        Hajrá Házat Hazát, Hajrá Magyarország!

lorincz.kalman@hazathazat.com +36 (30) 945-4662
Lőrincz Kálmán - Alapítvány vezető