HÍVJON MOST! +36 (30) 945-4662
ADOMÁNYOZZ MOST!

Házépítő mozgalom története

A történet kezdete a 90-es évek elején

A szervezés 1991 augusztusában kezdődött Lőrincz Kálmán egyéni kezdeményezése alapján, aki 23 évet élt és dolgozott Amerikában, és egy ott meghonosodott – kalákamunkával kombinált – házépítő programot  /Habitat for Humanity International/ hozott haza. A programot megismertetve a Lakitelek Alapítvány, Lezsák Sándor vezetésével aktív szerepet vállalt a Házat-Hazát Alapítvány létrehozásában. Elsőként 3 millió Ft-tal támogatták az Alapítványt.

Ígéretükhöz híven a Habitat for Humanity International is ugyancsak 35 ezer dollárral (3 millió Ft-tal) segítette útjára magyarországi leányszervezetét 1992-ben. Ennek eredményeképpen 1992 februárjában a Gellért Szállóban sajtótájékoztatón jelentette be Lezsák Sándor és Jeff Snider, a Habitat nemzetközi igazgatója a történelmi fontosságú eseményt, hogy közösen – először Közép-Európában, Magyarországon – elindítják a mozgalmat. A szervezet, azaz a Házat – Hazát néven bejegyzett Alapítvány magyarországi vezetője és igazgatója Lőrincz Kálmán közgazdász, vállalkozó. Új Magyarország 1992.február 18.-i száma Sajtótájékoztató   A Házat – Hazát Alapítvány 1992. április 17-én került bejegyzésre a Magyar Bíróságon, 3067. sz. sorszám alatt.  

Az Alapítvány tartama határozatlan  idő. A Fővárosi Bíróság végzése szerint az alapítvány célja: házépítési  program támogatása, amely a lakásgondok enyhítése mellett erősíti egyes emberek, családok,  lakóközösségek, nemzetek közötti harmonikus kapcsolatot is. Az Alapítók megbízásából az Alapítvány vezetője, Lőrincz Kálmán igazgató járt el, hogy egy neves közéleti személyiségekből álló kuratóriumot javasoljon a jövendő kuratórium tagjaiként, előzetesen felkérje Őket és az alapítók elé terjessze elfogadásra. Az Alapítvány szervezése, jogi, közgazdasági alapjainak megalkotása, tehát a mozgalom amerikai sajátosságainak magyarországi körülményekhez való adaptálása kivitelezésében jelentős szerepet vállalt Lőrinczné dr. Máthé Gizella-  és szakértő csapata.

A cél: a mindenkori piaci bekerülési árnál olcsóbb házak, gyermekváró otthonok építése és elhagyott, lakatlan vagy önkormányzat által felajánlott vidéki házak felújítása rászoruló fiatalok számára – a lehető legrövidebb időn belül. Mindazon rászoruló fiatalok számára, akik önerőből nem tudnának maguknak saját otthont teremteni. A cél megvalósítása érdekében az Alapítvány támogat minden olyan törekvést, és együttműködik mindazokkal, amelyek és akik elősegítik az elérhető árú lakások tervezését, finanszírozását és kivitelezését – a mindenkori helyszínek építészeti hagyományainak és adottságainak figyelembevételével. Az Alapítvány e céljának elérésén keresztül kívánja szolgálni a lakáshoz jutásban anyagi helyzetük miatt korlátozott emberek hitének visszaadását, az elvárható emberi lakhatás normáinak megfelelő, de elérhetően olcsó lakások biztosításával, a Magyarországon hagyományos kalákamunka közösségteremtő erejét is felhasználva. Az építkezések nem szerkezetfüggőek, ezért lehetnek:  hagyományos, modern és gyors építési technológiák, de mindenhol alkalmazkodva a helyi építési szabályzathoz.

Alapítványunk felekezettől és politikai hovatartozástól független. A Kuratórium elnöke: 1992-től professzor Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl-díj építész, nemzetközileg elismert szaktekintély, aki az Alapítvány céljait megismerve a felkérést – nagy örömünkre – elfogadta. Az Alapítvány házait Callmeyer László tervezte. A tervező felkérése nem családi kötődésen alapult, hanem Callmeyer László szakértelme, a magyar építészet hagyományai iránti elkötelezettsége volt kiválasztásának döntő momentuma. A Házat – Hazát Alapítvány településfejlesztési lakásépítési koncepciója Az első házat Bátaszéken építettük egy négygyermekes családnak, a második otthont Martonvásáron egy tanár házaspár számára építettük, a harmadik-negyediket Abdán építettünk két család számára, ami egy ikerház, Gödöllőn 11 családnak készült gyermekváró otthon, egyidejűleg Cegléden épült 10 családi ház, Adony következett öt családi házzal, amelyekbe gyermekeket váró és gyermekes családok költöztek – Holland támogatással, utána Kistarcsán épített az Alapítvány egy kétgyermekes családnak otthont, ahol a harmadik gyermek útban volt, mert volt hová megérkeznie a gólyának, Verőcén egy négygyermekes családnak adtunk át egy életre szóló könnyűszerkezetes házat.

Első házunkat Bátaszéken építettük, egy négygyermekes családnak Tanár-házaspár részére készült Martonvásáron a második házunk       Abdán építettük egy ikerházat, két gyermekes család számára. Gödöllőn 6+5 /sor- és egyedi/ ház épült, 11 gyermekváró otthon. Cegléden 10 családi ház épült gyorstechnológiával Adonyban öt energiatakarékos családi ház épült holland támogatással      Kistarcsán fémszerkezetes családi házat építettünk, közben érkezett a 3. gyermek Verőcén könnyűszerkezetes ház épült négygyermekes családnak         Otthonteremtő terveink az ITTHON – OTTHON nemzeti lakásépítési, fejújítási és munkahely-felkutatáshoz kapcsolódó programjavaslatunk alapján Vizsolyban folytatódnak, egy modell értékű program keretében. E program értelmében egyrészt szeretnénk segíteni visszaállítani a vidék egészséges lakossági szerkezetét oly módon, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve olyan szakembereket vinnénk a településekre, ill. olyanoknak építenénk otthonokat egy-egy településen, akikre az önkormányzat, a település jobb működéséhez feltétlenül szükség van. Ebben a modellben, nevezetesen Vizsolyban, egy háziorvosnak, egy szociális munkás házaspárnak és egy fiatal mezőgazdasági szakembernek építünk otthont. Modell értékűvé az teszi ezt a programot, hogy az otthon építésével együtt azonnal munkahelye is lesz a fiatalnak. Így válik lehetővé – mivel munkahellyel is rendelkezik –, hogy ki tudja fizetni az Alapítvány által épített és az önerőn felül az építéshez megelőlegezett forrást, 20-25 év alatt, mert az Alapítvány segítő kezet nyújt az építkezés olcsóbbá tételében, a kalákamunka megszervezésében.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a felépített otthonok nem adományok! Más településeket is hasonló programmal keresünk meg, vagy az önkormányzatok keresik meg az Alapítványt, hogy fiatalokat vigyünk vissza vidékre. A Házat – Hazát Alapítvány non profit szervezet, ezért a rászoruló fiatalok számára épített otthonokhoz megelőlegezett forrásokat nem terheli kamatköltség, csak a mindenkori infláció- és egy egyszeri működési költség. Az Alapítvány munkáját 1992-től, teljes odaadással támogatja Lőrincz Kálmán felesége, Lőrinczné Dr. Máthé Gizella is. Az eredmény, amit elértek, az ő kettejük hitének és a jó ügy melletti teljes elkötelezettségüknek, valamint mindazon lelkes szakmai és más támogatóknak is köszönhető, akik a fiatalokat segítő program mellé álltak és ma is mellettük állnak. Az Alapítvány igazgatója – Tarné Lévai Pálma venezuelai költőnő versével, aki már az égi hazában lakozik – üzen a fiataloknak:

Állj be a sorba, gyermek, mint a fa, melynek gyökerei mélyen kapaszkodnak a kemény földbe ősidők törvénye szerint.   Kemény gerinccel állj be a sorba, gyermek, és mint a fa, nőjél a végtelenség felé……… Játsszál a széllel, messzi távlatokkal, susogjál az égen fénylő csillagokkal. Boruljanak lágyan lombajaid a fáradt vándorra, árassz illatot a légbe gyümölcsös álmokkal………   Titok maradsz a törpéknek, akik csak törzset látnak, és a rovaroknak, melyek a gyökeret rágják………   Gyökér marad a törvény, és lendület a szabadság!!!