HÍVJON MOST! +36 (30) 945-4662
ADOMÁNYOZZ MOST!

Bemutatkozás

A Házat – Hazát Alapítvány immár 20 éve – kisebb – nagyobb lendülettel foglalkozik – non profit módon – rászoruló fiataloknak / akik önerőből nem tudnának lakást biztosítani maguknak /- gyermekváró otthonok építésével / új építésű- és felújított/ az ország különböző városaiban, településein.

Az otthon – teremtés nagysága az alapítvány mindenkor rendelkezésére álló forrásainak a függvénye. Az alapítvány szervezése 1991 augusztusában kezdődött Lőrincz Kálmán egyéni kezdeményezése alapján, aki 23 évet élt és dolgozott Amerikában. Közgazdász – üzletemberként egy Amerikában meghonosodott – Millard Fuller által alapított – non-profit házépítő /Habitat for Humanity International néven működtetett/ programot hozott haza. Lőrincz Kálmán az amerikai házépítő – programot megismertetve a Lakitelek Alapítvánnyal és annak vezetőjével, Lezsák Sándorral, aki ismerve a 90 – es évek elején a magyarországi lakásépítés helyzetét, rögvest felismerte e program jelentőségét és azonnal aktív szerepet vállalt a Házat – Hazát Alapítvány létrehozásában, mint az egyik alapító.

E felismerés eredményeképpen 1992.februárjában a Gellért Szállóban sajtó tájékoztatón jelentette be Lezsák Sándor és Jeff Snider, a Habitat for Humanity International nemzetközi igazgatója –   mint a Házat – Hazát alapítvány másik alapítója a – a történelmi fontosságú eseményt, hogy közösen, először Közép-Európában, Magyarországon megindítják ezt a mozgalmat. A szervezet magyarországi vezetője és igazgatója Lőrincz Kálmán közgazdász, vállalkozó. Az  A L A P Í T Ó K – Lőrincz Kálmánnak, – az alapítvány vezetőjének segítségével – állították össze, ill. kérték fel az alapítvány kuratóriumának tagjait, neves közéleti személyiségekből válogatva.

Ezt követően indult el az alapítvány tevékenységének további szervezése, jogi, közgazdasági alapjainak megalkotása, tehát a mozgalom amerikai sajátosságainak magyarországi körülményekhez való adaptálása, felhasználva a Magyarországon is hagyományokkal rendelkező kaláka – munka mozgósító erejét. A házépítés amerikai módszerének Magyarországra  adaptálásának kivitelezésében jelentős szerepet vállalt dr. Máthé Gizella, közgazdász, pénzügyi tanácsadó és vele együtt számos szakember. A cél: a mindenkori piaci áraknál olcsóbb gyermekváró otthonok építése- és felújítása, a lehető legrövidebb időn belül, energia – takarékos kivitelezésben, rászoruló fiatalok számára, akik önerőből nem tudnának maguknak saját otthont teremteni. A Házat Hazát Alapítvány 1992. április 17.-én került bejegyzésre a magyar bíróságon, 3067.sz. sorszám alatt. Az alapítvány tartama határozatlan idő.

A Fővárosi Bíróság végzése szerint az alapítvány célja: házépítési program támogatása, amely a lakásgondok enyhítése mellett, erősíti egyes emberek, családok, lakóközösségek, nemzetek közötti harmonikus kapcsolatot is. Professzor Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl-díjas építész, nemzetközileg elismert szaktekintély elfogadta Lőrincz Kálmán felkérését, miután megismerte az alapítvány céljait és Ő töltötte be a Kuratórium elnöki tisztét.

Beszámolók

A Házat-Hazát Alapítvány törvényi kötelezettségének eleget téve az alábbiakban teszi közzé az elmúlt évekre vonatkozó kimutatásait.

2017. évi beszámoló

Beszámoló megtekintése

2016. évi beszámoló

Beszámoló megtekintése

2015. évi beszámoló

Beszámoló megtekintése

2014. évi beszámoló

Beszámoló megtekintése

2013.évi beszámló

Beszámoló megtekintése