HÍVJON MOST! +36 (30) 945-4662
ADOMÁNYOZZ MOST!
HHA - Adony - házavatás

2018 a Családok éve

Mégis meddig kell várni egy válaszra?

Évek óta kongatják a vészharangot a népességcsökkenés, a fiatalok kivándorlása miatt. Érdemes feltenni a kérdést, vajon mi ennek a kivándorlásnak az oka? Természetesen erre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen egy igen összetett problémáról van. Egy azonban biztos, hogy a vezető okok egyike a lakáshoz jutás nehézsége, ami az otthonteremtés és ehhez kapcsolódóan a gyermekvállalás elsődleges feltétele.

Jóllehet a kormány hozott több intézkedést is a helyzet javítására, de ezek gyakorlati hatékonysága csak kis mértékben hozta meg az elvárt eredményeket.

Néhány kormányintézkedés az otthonteremtéssel kapcsolatban a teljesség igénye nélkül

Az EMMI 2015 – ben  Gyere haza!  programot indított, elsősorban az Angliában dolgozó fiatalok hazacsábítására, de ezt 2016-ban le is állították. Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár asszonya ez ügyben azt nyilatkozta, hogy nem tartja szerencsésnek a program elnevezését, nem kellene ilyen direkt módon hazahívogatni a fiatalokat. „Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy akár boldoguljanak kint, hiszen az is a mi jó hírünket viszi, hogyha tehetséges fiatalok sikeresek külföldön….Ez a világ ilyen, a fiatalok kíváncsiak.” – mondta. Ez persze igaz, de ha itthon kilátása sincs a fiatalnak a lakáshoz jutáshoz, akkor nemcsak néhány év múlva, de soha sem tér haza, pedig a megtakarított pénze mellett – amit hazaküld –talán még új tudást is hazahozna, erősítve itthoni gyökereit.

A kormányintézkedések sorában többek között említést érdemel még a NOK, a lakáscélú fogyasztási csoport létrehozása és a CSOK, családtámogatási program, melyek kétségtelen segítőszándékkal jöttek létre, de megítélésük és hatékonyságuk ezeknek sem egyértelmű, de további tervezett módosítása, változtathat ezen a helyzeten.

Augusztus 12 – én a fiatalok világnapja alkalmából az EMMI kiadott egy közleményt, melyben a következők szerepelnek:

„Folyamatosan bővül azon támogatások, lehetőségek köre, amelyek a fiatalok továbbtanulását, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását, elhelyezkedését segítik.”

Augusztus 20-án, a debreceni virágkarneválon felvonult a Családok évének virág kocsija is. Novák Katalin, az EMMI család – és ifjúságügyekért felelős államtitkára a felvonulás megkezdése előtt, a következő szavakkal mutatta be a virág kompozíciót:

„ A Családok évének virág-kocsija azt üzeni, hogy a kormány számára a családok vannak az első helyen, a magyar jövő a magyar gyerekekben és a felelős gyermekvállalásban van.”  

Látható tehát minden nyilatkozatban, hogy a kormány szándéka a gyermekvállalás, a családok támogatása, de mégis fel kell tenni ismét a kérdést: Mi kell a gyermekvállaláshoz? Család és otthon, az otthonhoz pedig lakás.

A Házat – Hazát Alapítvány otthonteremtő programja

Miért térek mindig vissza a fent feltett kérdéshez?  Nos, mert az elmúlt évben 25. születésnapját ünneplő Házat – Hazát  Alapítványnak létezik egy igazán jó otthonteremtő programja, melyet Lőrincz Kálmán, az Alapítvány igazgatója még 1992-ben hozott haza az Amerikai Egyesült Államokból és adaptálta azt a magyarországi viszonyokra. Ez a program beindulása óta komoly eredményeket mutatott fel, de mint minden alapítvány, úgy a Házat – Hazát Alapítvány is támogatásra szorul(na) ahhoz, hogy folyamatosan tudjon, elsősorban vidéken, rászoruló fiatal családoknak kaláka munkában a piaci árnál 30-40%-kal olcsóbban babaváró otthonokat építeni. Sőt az önkormányzatokkal együttműködve segíti az építési telket „megszerezni” a rászoruló fiatalnak és segít a munkahelykeresésben is.

Az Alapítvány közel két éve nyújtotta be támogatási kérelmét az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család – és Ifjúságügyekért Felelős Államtitkárságára, de mind a mai napig csak ígéretek kap. No, nem a támogatásra, csupán arra, hogy majd fogadják az alapítvány vezetőit egy személyes találkozóra, foglalkoznak a beadványukkal, amit azóta – az EMMI  kérésére – még további két tanulmánnyal is kiegészítettek .

Miért (lenne) érdemes támogatni a Házat – Hazát Alapítvány programját?

A program megvalósítása csökkentheti a nemzetfogyást és javíthatja a demográfiai mutatókat. Elősegítheti olyan rászoruló fiatalok lakáshoz jutását, akik nem tudnak banki hitelt felvenni a CSOK mellé, de némi önrésszel, munkahelyi támogatással és kaláka munkával szívesen hozzájárulnak saját és más fiatalok otthonteremtéséhez.

A gyerekek is kiveszik a részüket a kaláka munkából az adonyi ház építésénél.

A gyerekek is kiveszik a részüket a kaláka munkából az adonyi ház építésénél.

 

Házavatás Adonyban

Házavatás Adonyban

 

HHA - Adony - házavatás

HHA – Adony – házavatás

 

A HHA programja hozzájárul a vidéki települések elnéptelenedésének csökkentéséhez, ezzel segítve közösen a települések fenntartható fejlődését, valamint az alapítvány az önkormányzatokkal kötött megállapodása keretében településük 15 km-es körzetében munkahely-felkutató munkájukkal segíti a fiatalok vidéki munkalehetőség nyújtását.

Az Alapítvány szlogenje: Itthon legyél otthon!  Gyere haza!

A Házat – Hazát Alapítvány célkitűzéseit, eszmeiségét neves professzorok, művészek, írók, zenészek, előadóművészek /Dévay Nagy Kamilla, Tolcsvay Béla / és más hazájukért aggódó állampolgárok is támogatják.

 

Eddig felépített otthonok

Az eltelt 25 év alatt 80-120 m2 – es otthonokat építettek fel fiatal – magukért és másokért is tenni akaró, rászoruló családoknak Martonvásáron,  Bátaszéken, Adonyban, Abdán, Cegléden, Gödöllőn, Kistarcsán és Verőcén, hogy csak néhányat említsek. (Összesen 44 családi ház, illetve Gödöllőn sorház.

Minden településen a helyi hagyományok figyelembevételével készülnek a családi otthonok tervei, és ha lehet, akkor helyi vállalkozók építik az otthonokat.

Ezekben az otthonokban összesen 50 gyermek látta meg a napvilágot a már meglévők gyermekekhez  és már 10 unoka is megszületett. Ezzel az otthonok állami támogatás nélkül épültek. Vajon mennyivel több épülhetett volna, ha állami támogatást is kaptak volna?

Az elkészült 10 gödöllői ház egyike

Az elkészült 10 gödöllői ház egyike

Folyamatban lévő tervek és építkezések

Vizsoly – 3 telek, melyekre már a vázlattervek is elkészültek 3 család részére: Angliából hazatérő 4 gyerekes háziorvos, aki már a háziorvosi állást elfogadta és betölti (12 éve üresen állt ez az állás); agrármérnök – falugazda és családja; házaspár szociális munkára szerződött a református egyházhoz.

Erdőkürt – 10 telek, 1 otthon terve már kész, nagycsaládosoknak, nevelőszülőknek; 2 fiatal rendőr családnak, akik az újonnan épült kállói rendőrőrs szolgálatában állnak.

Ezen kívül számos építési telek áll az alapítvány rendelkezésére rászoruló otthonok építésére.

Administrator

Házat-Hazát Alapítvány adminisztrátora

Összes bejegyzése

Válasz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..